Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Δεν υπάρχουν όρια στην τέχνη... Δημιουργείστε ελεύθερα

   Η τέχνη είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Κάθε είδος τέχνης καθορίζεται από το χρόνο και εκφράζει την ανθρωπότητα στις ιδέες, τους πόθους, τις ανάγκες και τις ελπίδες μιας κοινωνίας αποτυπώνοντας μιας κατάσταση που λαμβάνει χώρα σε μια δεδομένη στιγμή της ιστορίας. Ταυτόχρονα όμως, η τέχνη προχωρεί πέρα από αυτά τα όρια που είναι καθορισμένα από την εποχή της και δημιουργεί μια σταθερή ανάπτυξη. Σε όλες τις μορφές της εξέλιξής της, η τέχνη πάντοτε εμπεριέχει μια μαγεία η οποία συναρπάζει τον άνθρωπο και τον βοηθάει να δαμάσει τον ανεξερεύνητο κόσμο.
   Ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να απολαμβάνει κάθε είδος τέχνης, ποίηση, ζωγραφική, μουσική, θέατρο, γιατί είναι ψυχαγωγικό να ταυτίζει κανείς τον εαυτό του με έναν πίνακα ζωγραφικής, με ένα μουσικό κομμάτι, η με τα πρόσωπα ενός διηγήματος. Τα έργο τέχνης πρέπει να συναρπάζει το ακροατήριο όχι με παθητική ταύτιση, αλλά με επίκληση στη λογική πράγμα που απαιτεί δράση και απόφαση, έτσι ώστε ο θεατής να κάνει κάτι πιο παραγωγικό από μια απλή παρακολούθηση ή παρατήρηση του έργου.  
    Για να είναι κανείς καλλιτέχνης πρέπει να συλλαμβάνει να συγκρατεί και να μεταμορφώνει την εμπειρία σε μνήμη, τη μνήμη σε έκφραση και την έκφραση σε μορφή. Πρέπει επίσης να ξέρει τη δουλειά του, να τη χαίρεται, να καταλαβαίνει τους κανόνες τις μορφές και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δαμάσει την φύση και να την υποτάξει στη σύμβαση της τέχνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου